Hypotheekrente vergelijken

Wie een huis koopt, kan overwegen een hypotheek af te sluiten. Op die manier word je huis betaald door de verstrekker van de hypotheek en mag jij erin wonen. Pas als je deze lening hebt afgelost – dus als de hypotheek helemaal is afbetaald – is het huis helemaal van jou. Het aflossen van een hypotheek kan soms jaren duren.

Hypotheekrente
Hypotheekrente is de rente die berekend wordt over een afgesloten hypotheek. Het rentetarief per hypotheek verschilt per aanbieder. Het is onder meer afhankelijk van de heersende rente, maar ook door de zekerheden die de hypotheeknemer biedt. Doordat de hypotheekrente rechtsreeks van invloed is op de maandlasten voor een koper, is de hypotheekrente ook een belangrijke factor bij het bepalen van de huizenprijzen. Een daling van hypotheekrente leidt tot het stijgen van de prijzen voor onroerend goed. Een stijging van de rente leidt vaak weer tot het sterk dalen van de prijs van onroerend goed.

Nationale Hypotheek Garantie
Wanneer je een hypotheek afsluit en aan bepaalde voorwaarde voldoet, kun je in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie. In dat geval moet het te lenen bedrag wel onder de 265.000 euro blijven. Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, wat je inkomen betreft.

Executiewaarde
De rente van de hypotheek is afhankelijk van het percentage van de verwachte verkoopprijs bij gedwongen verkoop, ofwel de executiewaarde van je huis, dat betaald wordt met de afgesloten hypotheek. Hoe kleiner het deel dat hypothecair gefinancierd wordt, hoe kleiner het risico is dat banken lopen met deze financiering. Het gevolg is dat de hypotheekrente lager uitvalt. Normale grenzen zijn, minder dan 75% van de executiewaarde, minder dan 90% van de executiewaarde, 100% van de executiewaarde en de risicovolle tophypotheek met 125% van de executiewaarde.

Vast inkomen
Banken en andere hypotheekverstrekkers zien graag dat je een vast inkomen hebt. Dat betekent doorgaans dat je een vaste baan moet hebben, of een uitkering. Daarom hebben zelfstandig ondernemers vaker problemen bij het aanvragen van een hypotheek, omdat hun inkomsten wisselend kunnen zijn.

Zekerheden
Wanneer je als hypotheeknemer extra zekerheden kunt stellen, zal dit leiden tot nog minder risico voor de bank of hypotheekverstrekker. Daardoor kan de rente die je moet betalen voor je hypotheek gunstiger uitvallen.

Rentekorting
Je kunt ook kortingen krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Grote verstrekkers kunnen bijvoorbeeld korting geven als je hypotheekvoorwaarden – zoals dalrente en boetevrij aflossen – laat schrappen. Ook kan je korting krijgen door extra producten aan te nemen, zoals de inboedelverzekering en opstalverzekering.

Vergelijken van hypotheekrente
Het kan geen kwaad om, voordat je een hypotheek afsluit, de verschillende rentes met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je in één oogopslag waar je aan toe bent en wat er van jou als afsluiter verwacht wordt. Op internet zijn verschillende sites waarop deze overzichten goed te zien zijn. Een ervan is www.hypotheekrente.nl. Aanbieders van hypotheken zijn de grotere banken, waaronder de Rabobank en Fortis, maar ook de Bank of Scotland, Aegon, Zwitserleven en Florius.