Geld lenen - flitslening

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om geld te lenen. Maar hoe sneller, hoe beter. Om in die behoefte te voorzien, is de flitslening bedacht. Razendsnel – dat betekent binnen tien minuten – kan men een lening afsluiten.

Geld lenen
Geld lenen is een dagelijkse kwestie. Het komt vaak genoeg voor dat mensen net niet genoeg geld hebben om een bepaalde aanschaf te doen, of juist enorme hoeveelheden geld nodig hebben en daarvoor een lening afsluiten. Ook een hypotheek – die meestal bij het kopen van een huis wordt afgesloten – is een vorm van lenen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om geld te lenen, maar meestal duurt het even voor een lening helemaal rond is. Kortom, hoe snel de lening ook zegt te zijn, in praktijk kan het een tijdje duren voor het geld daadwerkelijk op je bankrekening staat. En als je direct geld nodig hebt, is dat zeker niet handig. Voor direct lenen – zoals direct lenen bedoeld is – is de flitslening bedacht.

De flitslening
De flitslening kan gezien worden als een minikrediet – dus een kleine lening – die heel snel af te sluiten is. Door de technologieën van tegenwoordig is het hele leven in een stroomversnelling geraakt. Een sms-je gaat in enkele seconden de hele wereld over, wat ook geldt voor e-mailberichten en telefoongesprekken. Waarom zou die snelheid niet gebruikt worden om – in een flits – een lening af te sluiten?

Een paar honderd euro
De bedragen die rondgaan in de flitslening zijn minder groot dan die bij de bekende leningen, zoals een doorlopend krediet, rentekrediet en een persoonlijke lening. Het gaat bij een flitslening om een paar honderd euro. Om bedragen waarmee kleine noodzaken kunnen worden betaald, maar waarmee geen hoge uitgaven kunnen worden gedaan.

Hoe te lenen?
Meerdere instanties bieden de flitslening aan. Via deze aanbieders zijn de leningen af te sluiten en doorgaans worden die in een termijn van vijftien tot dertig dagen weer terugbetaalt. De lening is aan te vragen via het internet, maar ook per sms. De werking is simpel. Je stuurt een sms naar de instantie, geeft aan hoeveel je wilt lenen en krijgt een sms terug. Daarna moet je voorwaarden lezen en een bevestiging sturen, ook per sms. Als dit al akkoord is, wordt het geld binnen no time op je rekening gezet.

Geen rente, maar wel administratiekosten
Een kenmerkende eigenschap van de flitslening is dat je geen rente hoeft te betalen. Het enige wat je betaalt zijn de zogenaamde administratiekosten. Maar die zullen in verhouden vrij hoog zijn! Zo zijn er voorbeelden bekend waarbij de lener voor een geleend bedrag van € 750,- een rente van € 142,50 betaald. Dat is een rente van 19%. Wanneer het zelfs even tegenzit, kan een lening uiteindelijk in rente toenemen. Bijvoorbeeld wanneer het geleende gedrag niet betaald kan worden. In zo’n geval blijft de rente zich opstapelen.

Conclusie
De flitslening – ook wel minilening of minikrediet genoemd – is een snelle en efficiënte manier van geld lenen. Middels de moderne technologieën word je in staat gesteld om snel geld te lenen. Vaak gaat het om een paar honderd euro. Echter, een nadeel van deze lening is dat de terugbetaling binnen een korte periode moet gebeuren. Meestal binnen een maand en in veel gevallen al binnen drie weken. Ook is een nadeel dat er flinke kosten aan de lening verbonden zijn. De rente komt bij sommige aanbieders neer op 19%. Dat is veel meer dan de doorgaans gebruikte leningen, met rentes van 5%.