Geld lenen - persoonlijke lening

Soms is het handig om wat extra geld ter beschikking te hebben. Bijvoorbeeld als u een verre reis wilt maken, een studie moet bekostigen of een nieuwe auto aan wilt te schaffen. Er zijn vele leningen af te sluiten bij de meest uiteenlopende banken en geldschieters. Een veelvoorkomende leenvormen is de persoonlijke lening.

Aflopend krediet voor particulieren
De persoonlijke lening is een vorm van aflopend krediet en verschenen aan het begin van de jaren ’60. Het verschil met doorlopend krediet is dat bij een persoonlijke lening de al afgeloste bedragen niet weer kunnen worden opgenomen.

Persoonlijke lening
Bij de persoonlijke lening krijgt u een van tevoren bepaald bedrag ter beschikking. U bepaalt ook van tevoren hoe u de lening gaat aflossen. De aflossing zal plaatsvinden middels een aantal vaste termijnen over een vooraf vastgestelde periode. Op die wijze stelt de lening u in staat het geleende bedrag in het oog te houden en krijgt u de tijd om het geld terug te betalen.

Voordelen van de persoonlijke lening
Door het afsluiten van de persoonlijke lening krijgt u zekerheid en zult u niet verrast kunnen worden. Ook krijgt u direct na het afsluiten van de lening de beschikking over een vast bedrag. U kunt dit geld dus direct gebruiken. Bovendien staat de rente van tevoren vast en zal die gelden gedurende de volledige looptijd. Omdat u van tevoren hebt afgesproken wanneer het geld wordt ingelost, is de persoonlijke lening na een vastgestelde periode helemaal ingelost.

Niet van de belasting af te trekken
Normaal gesproken wordt een persoonlijke lening niet gebruikt voor uitgaven aan een woning, zoals een verbouwing. De rente van een persoonlijke lening is niet aftrekbaar van de belasting. Een persoonlijke lening wordt in de meeste gevallen gebruikt voor de aankoop van een nieuwe auto of keuken, maar ook voor allerlei aanpassingen in de tuin.

Lening vergelijken
Het kan geen kwaad om er bij het afsluiten van de persoonlijke lening rekening mee te houden dat er eventuele kosten zijn bij vervroegd of versneld aflossen. Ook kunt u voor de zekerheid beter ook de voorwaarden bij overlijden controleren en nagaan of het overlijdensrisico kan worden afgedekt. Het merendeel van de leeninstellingen zal bij overlijden het openstaande saldo van de persoonlijke lening kwijtschelden, maar dit geldt niet voor alle instellingen.