Hypotheken overzichtelijk

Wie een huis wil kopen, ontkomt er meestal niet aan om een hypotheek af te sluiten. De kosten voor een huis bedragen vaak enkele tonnen. Die kan niet iedereen zomaar opbrengen en daarom is er de hypotheek. Een hypotheek is in feite een lening om je woning te betalen. Gedurende de looptijd los je maandelijks een deel van de hypotheek af en betaal je rente over het openstaande bedrag. Omdat er meerdere hypotheken zijn, lichten we er hier een aantal toe.

Annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek is een vorm van hypotheken waarbij elke termijn het bedrag voor de aflossing zo wordt gekozen, dat de totale betaling – die bestaat uit de som van rente en aflossing – steeds weer gelijk is. Op die manier kan aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening worden terugbetaald. Een dergelijk aflossingstype wordt annuïteit genoemd. De annuïteitenhypotheek is een veelvoorkomende hypotheekvorm.

Beleggingshypotheek met beleggingen
De beleggingshypotheek met beleggingen betreft een levenshypotheek, waarbij naast de aflosvrije lening ook een kapitaalverzekering loopt . Vaak gaat het om een gemengde levensverzekering; dekking bij overlijden en bij leven. Daarin wordt gespaard voor een aflossing aan het einde van de looptijd van de lening, meestal dertig jaar. Het spaarvermogen in de verzekering wordt belegd in effecten. Dit gebeurt aan de hand van fondsen van de verzekeraar, zodat de beleggersrol van de geldnemer beperkt is tot het kiezen van de fondsen die de verzekeraar in de verzekering aanbiedt.

Startershypotheek
De startershypotheek is geen gewone hypotheek. Wanneer je nog aan het begin van je professionele carrière staat, ligt je loon vaak wat lager. Met de startershypotheek kun je daarom meer lenen dan je denkt. De startershypotheek houdt er rekening mee dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Hierdoor kun je dus een hogere hypotheek afsluiten dan op basis van je huidige loon mogelijk zou zijn.

Advies
Je hebt nu een klein beetje een beeld van enkele hypotheken. De komende weken zullen we nog meer hypotheken de revue laten passeren, zodat je een nog duidelijker beeld krijgt van wat de hypotheken kunnen doen. Ook raden we je aan om advies te vragen bij banken en hypotheekverstrekkers. Daar kunnen ze je het beste helpen bij het vinden van de juiste hypotheek.