Verantwoord leengedrag

Special voor studenten

Veel studenten hebben na hun studie te kampen met enorme schulden. Om dit te voorkomen, zijn diverse instellingen gestart om studenten bewuster te laten worden van hun leengedrag. Uit cijfers is gebleken dat deze bewustwording meedraagt aan het terugdringen van de schulden. Omdat het geen kwaad kan studenten bewust te laten worden, deze studentenspecial over verantwoord leengedrag.

Leen verantwoord
Lenen gaat nooit vanzelf. Hoe makkelijk een lening ook is te krijgen, je moet altijd voor ogen houden dat je met geld bezig bent. Geld dat niet van jou is. En dat is gelijk een risico, want niemand wil blijven zitten met een grote schuld. Verdiep je daarom altijd in een lening, door offertes en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Ga in gesprek met banken en kredietverstrekkers. Pas als zij in staat zijn je te overtuigen, weet je zeker dat je goed zit.

Lening via een bank of het DUO
Er zijn verschillen tussen het lenen via een bank en het DUO. Het kan geen kwaad om deze verschillen met elkaar af te wegen, alvorens een besluit te nemen.

Voorkom schulden
Het is belangrijk stil te staan bij het feit dat je het geleende bedrag ook weer terug zult moeten betalen. Daarom is het fijn dat een bedrag niet te hoog is aan het eind. Houd hier van tevoren rekening mee. Leen niet meer dan je werkelijk nodig hebt om van rond te komen. Schik eventueel in je huidige uitgavenpatroon om tot een betere slotsom te komen. Want over iedere euro die je leent, zul je vroeg of laat rente moeten betalen.
Let verder op de volgende zaken, alvorens een lening af te sluiten:
- Algemene voorwaarden
- Aflossingsmogelijkheden
- Rente
- Afsluitprovisie
- Administratiekosten
- Overige kosten

Voorwaarden studentenlening
De voorwaarden van een studentenlening voorkomen dat iedereen zomaar een lening af kan sluiten. Om voor een lening in aanmerking te komen moet je woonachtig zijn in Nederland, een basisbeurs ontvangen, geen schilden hebben en niet jonger zijn dan 18 jaar. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, wordt het al moeilijker om een lening te krijgen. Onmogelijk is het niet, want je kunt je ouders vragen garant voor jou te staan. In dat geval kun je alsnog een lening afsluiten.

Lenen... of op een andere manier
Ga eerst na of het nodig is om een lening af te sluiten. Wie weet kun je tijdelijk wat extra's lenen van je ouders, of een bijbaantje vinden. In het begin zul je er misschien niet vrolijk van worden, maar na afloop van je studie, zul je blij zijn dat je geen openstaande studieschuld hoeft af te betalen.