De flitslening

Als je snel geld nodig hebt, om bijvoorbeeld een avondje stappen of een snelle betaling te bekostigen, kun je een flitslening afsluiten. Deze lening wordt ook wel aangeduid met minilening of microkrediet. De lening is per sms af te sluiten en binnen 10 minuten heb je het bedrag op je rekening staan. Omdat de flitslening niet door banken, maar door commerciƫle instellingen wordt aangeboden, gelden er wel andere regels en afspraken. Ook worden er behandelingskosten in rekening gebracht, in plaats van rente.

Hoe af te sluiten
De aanbieders van de flitslening zijn vooral op het internet actief, maar adverteren ook op tal van andere plaatsen. Zodra je het sms-nummer van een instelling hebt, kun je een sms sturen met het verzoek op een lening. De instelling zal willen weten hoeveel je wil lenen. Na het doorgeven van de gevraagde informatie en het sturen van een bevestiging, zullen de gegevens in korte tijd worden rondgemaakt. Na ongeveer 10 minuten kun je het geld op je rekening zien verschijnen.

Aflossen en rente
Zoals gezegd is de flitslening geen reguliere lening die door banken wordt afgesloten. Wie een flitslening aangaat, krijgt te maken met een commercieel bedrijf. Zij zullen je geen rente vragen, waar de bank normaal gesproken haar winst mee maakt, maar ze geven het je uiteraard niet gratis. De winst voor dit bedrijf zit hem in de zogenaamde behandelingskosten. Deze behandelingkosten, waaronder ze hun werkwijze en de snelle levering verstaan, kunnen soms hoog oplopen en zijn – vergeleken met leningen die banken aanbieden – een stuk duurder. Ook de looptijd is aanzienlijk korter. Waar je bij leningen jarenlang de tijd krijgt om af te lossen, zal de flitslening binnen enkele weken afgelost moeten zijn.

Overweeg de mogelijkheden
Wie snel geld nodig heeft kan aan de flitslening denken. De lening is snel en daarmee kun je dus dringende kosten overbruggen. Zeker wanneer je weet dat je binnen de looptijd over het benodigde bedrag zult beschikken, kun je de flitslening met een gerust hart afsluiten. Wanneer dat niet het geval is, is het raadzaam om andere mogelijkheden te overwegen. Banken en kredietverstrekkers kunnen je helpen te zoeken naar een passende lening, die je wel kunt aflossen. Het duurt misschien wat langer, het biedt wel meer zekerheid.