Geld lenen niet zonder risico's

Voor veel mensen is geld een probleem. Enigszins moeilijk te verklaren, want in hoeverre is geld echt een probleem? Wat wordt verstaan onder een geldprobleem? Niet genoeg geld om luxe artikelen aan te kunnen schaffen, of als niet meer in primaire behoeften kan worden voorzien?

Lenen, lenen, lenen
Middels verschillende reclamespots geven geldschieters te kennen dat geld lenen de normaalste zaak van de wereld is. Prima aan te gaan door iedereen die een verbouwing in gedachten heeft, eens lekker op vakantie wil of een nieuw huis op het oog heeft. Het aanbod aan geldschieters is groot. Ook het renteaanbod is voordelig voor de klant. Omdat deze geldschieters te kampen hebben met fikse concurrentie, blijft deze laag.

Risicometer lenen
Uiteindelijk zal niemand die geld leent goedkoper af zijn. Er is immers niemand die zomaar geld uit zal lenen zonder er zelf beter van te willen worden. Om tegemoet te komen aan de vele risico’s die gepaard gaan aan het lenen van geld, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting de ‘risicometer lenen’ ontworpen. Hiermee kan berekend worden of een bepaalde lening al dan niet verantwoord is. Deze meter kan ingezet worden voordat besloten wordt een lening al dan niet aan te gaan.
Verschillende banken bieden ook van deze meters aan. Toch moet daarvoor worden opgepast. Banken bekijken een en ander namelijk vanuit een ander oogpunt, namelijk naar wat iemand maximaal kan lenen. Met de risicometer van het Nibud kan een consument bekijken of een lening wel of niet in het budget past en of de maandelijks aflossing betaalbaar is.

Schulden
Een ander nadelige bijkomstigheid van geld lenen is dat er schulden ontstaan. Zeker als een en ander tegen blijkt te zitten. De verbouwing gaat niet vanzelf, de vakantie is voorbij – maar nog niet betaald… Op die manier kunnen leners in een grote valkuil trappen, namelijk het creĆ«ren van schulden. De gevolgen daarvan zullen niet mis zijn. En ook daar laten geldschieters meestal geen gras over groeien…

Voor- en nadelen
Kort samengevat heeft het lenen van geld voordelen, maar ook nadelen. En die twee hebben aardig wat overeenkomsten. Het gemak waarmee geld te lenen valt is een grote valkuil. Sommige mensen kunnen daar niet goed mee omgaan en geven geld te snel uit. Geld moet immers rollen. En hoe meer geld er geleend wordt, hoe meer er uitgegeven kan worden…